Dijeli

Arheolozi u Egiptu otkrili su statuu sfinge “sa nasmiješenim licem i dvije rupice” u blizini hrama Hathor, jednog od najbolje očuvanih drevnih nalazišta u zemlji, objavilo je Ministarstvo turizma i antikviteta (MoTA).

Foto: aljezeera / Radnik otkopava kip sfinge u blizini hrama Dendera u pokrajini Qena [Egipatsko ministarstvo antikviteta putem AFP-a]

Ovo je posljednje u nizu otkrića otkrivenih u proteklih nekoliko mjeseci.

Artefakt od vapnenca, za koji se vjeruje da je stilizirani prikaz starorimskog cara, pronađen je unutar dvoetažne grobnice u blizini hrama u južnom Egiptu, priopćilo je MoTA u ponedjeljak.

Pored “lijepo i precizno isklesane” sfinge, istraživači su pronašli “rimsku stelu ispisanu demotskim i hijeroglifskim” pismom, navodi se u priopćenju ministarstva.

Nakon što se u potpunosti dešifrira, stela bi mogla baciti svjetlo na identitet isklesanog vladara, za kojeg je egipatski istraživački tim rekao da bi mogao biti car Klaudije.

Hram Hathor, oko 500 km (310 milja) južno od glavnog grada Kaira, bio je dom zodijaka Dendera, nebeske karte koja je izložena u pariškom Louvreu od 1922., više od stoljeća nakon što ju je raznio Francuz Sebastien Louis Saulnier izvan hrama.

Zemlja je posljednjih mjeseci otkrila značajna arheološka otkrića, prvenstveno u nekropoli Saqqara južno od Kaira, ali također i u Gizi, domu jedine preživjele građevine od sedam čuda starog svijeta.

U četvrtak je MoTA objavila otkriće skrivenog prolaza od 9 metara (29,5 stopa) unutar Velike piramide u Gizi, za koji je arheolog Zahi Hawass rekao da bi mogao dovesti do “stvarne grobne komore” faraona Khufua ili Keopsa.

Dalje prema jugu, u Luxoru, arheolozi su otkrili 1.800 godina star “potpuni stambeni grad iz rimskog doba”, objavile su vlasti u siječnju.

Neki stručnjaci smatraju da takve najave imaju veću političku i ekonomsku težinu nego znanstvenu, jer Egipat računa na to da će turizam oživjeti svoju vitalnu turističku industriju usred teške gospodarske krize .

Vlada ima za cilj privući 30 milijuna turista godišnje do 2028., u odnosu na 13 milijuna prije pandemije.

Izvor: aljezeera/AFP

Ostavite odgovor