Dijeli

Iako smo ušli u posljednji ovogodišnji mjesec i na nalazimo se na samom kraju sezone, u Fondaciji marljivo rade i grade nove sadržaje, ali i završavaju i uređuju stvari koje su ostale da se urade, kako bi lokacije što spremnije dočekivale goste.

– Ove godine smo uradili možda i najviše toga od početka radova u Kompleksu Ravne. Izgradili smo vrhunske sportske teren, dva nova olimpijska borilišta za odbojku na pijesku i košarku 3 na 3 na kojima planiramo niz aktivnosti u narednim periodu. Proširili smo mobilijar na dječijem igralištu, uredili fontane, a novi infrastrukturni projekti su urađeni u obje doline parka „Ravne 2“. Ovdje imamo oko 2 km potoka koji se ulijevaju u rijeku Bosnu i nakon što naši pokušaji kod viših nivoa vlasti da pomognu uređenje ovih potoka nisu urodili plodom, odlučili smo se vlastita sredstva uložiti u uređenje obaloutvrde. Izgradili smo ukupno više od 1.600 metara obaloutvrde uz korištenje kamenih oblutaka iz naših tunela i rijeka i to će nam mnogo pomoći da se odbranimo od bujičnih poplava koje smo imali u dva navrata i koje su nam nanijele štetu. Još jedan vrijedan projekat je i zamjena drvenih klupa i stolova i postavljanje betonskih čime ćemo dobiti ljepši izgled, ali i dugotrajniji mobilijar. Udvostručit ćemo broj sjedećih mjesta u parku, a također ćemo proširiti kapacitet teniskih terena sa 1.500 na 2.000 sjedećih mjesta. – priča dr. Osmanagić.

Poseban problem već neko vrijeme predstavlja dionica puta prema velikom parkingu i izletištu Ravne koja je neasfaltirana već nekoliko godina, a prašina i rupe na putu stvaraju ogromne probleme svim posjetiocima.

– Kada smo vidjeli da u Programu kapitalnih ulaganja Grada Visoko Fondacija već četvrti put nije uvrštena sa molbom za asfaltiranje ove dionice puta, odlučili smo sami finansirati asfaltiranje puta do ulaza u veliki parking, kao i puta od skretanja prema tunelima Ravne, pa kroz kompletnu Aleju suvenirnica. Time ćemo smanjiti problem koji imaju naši posjetioci, a nadam se potaknuti i nadležne da asfaltiraju taj dio koji će ostati i čijim asfaltiranjem će biti spojena kompletna turistička ruta od Kompleksa Ravne, preko Bosanske piramide Sunca, pa sve do grada. – pojasnio je dr. Osmanagić.

Kako nam je na kraju kazao još nekoliko projekata se odvija, a sve sa željom da posjetioci koji dolaze u Bosansku dolinu piramida primjete nove sadržaje i da ih novi sadržaji privuku. Dr. Osmanagić kaže da na ovaj način žele svima pokazati da se i bez oslanjanja na budžetska sredstva može mnogo toga uraditi i mjesto poput Kompleksa Ravne učiniti privlačnijim i sadržajnijim za goste.

 

Ostavite odgovor