Dijeli

Uz južni dio poznate Boljunske nekropole nalazi se bunar kružnog oblika, amfiteatralnog oblika, u narodu poznat kao grčki bunar ili Neveš voda.

Riječ je o jedinstvenom bunaru starosti preko 2.000 godina, dubine po slobodnoj procjeni oko 6,5 metara specifično terasasto ozidanom tako stoka sitnog zuba – ovce i koze, pa i goveda, bez obzira na razinu vode mogu ‘šetajući’ do nje stići!

Pretpostavlja se da je bunar starosti preko 2.000 godina.
Nije zabilježeno da je bunar ikada presušio!

Bunar je napravljen od dvadeset redova kamena uzidanih u stepenice. Od kamenice koja se nalazi uz istočni rub bunara do dna bunara vodi sedamnaest stepenica. Postoji nekoliko sličnih bunara od Stupišta preko Dašnice, ali je Boljunski bunar najljepše izrađen i kao takav sačuvan.

Udruga građana „Neveš“ od 2010. godine brine o Nekropoli stećaka Boljuni kao i drugim kulturnim znamenitostima.

Lokalitet Boljuni evidentiran je u Arheološkom leksikonu Bosne i Hercegovine, tom III, pod brojem 20.28, a Rješenjem od 06.11.2002.

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika proglasilo je srednjovjekovno groblje Boljuna nacionalnim spomenikom.

Nekropola Boljuni uvrštena je na UNESCO-ov popis svjetske baštine u julu 2016. godine. Obilje nadgrobnih natpisa i bogatstvo umjetničkih obilježja svrstava nekropolu Boljuni u grupu najznačajnijih lokaliteta srednjeg vijeka u Bosni i Hercegovini.

Visit Bosnia and Herzegovina 

Ostavite odgovor