Dijeli

Arheološko – turistički park Ravne 2 je zvanično otvoren 18. juna 2016. godine. Prostire se na površini od 100.000 kvadratnih metara i nalazi se u Visokom, u centru BiH. Nastao je tako što je dr. Semir Osmanagić kupio 15 privatnih parcela, koje je spojio u jednu veliku površinu, na kojoj se nalazilo 7 divljih deponija, mnogo divljeg rastinja i močvarnih površina. Nakon što je voda drenirana, biljke i trava zasađene, deponije uklonjene, zemljište uređeno, sadržaji i instalacije postavljene –Visoko je dobilo predivan park, koji je dr. Osmanagić poklonio Fondaciji „Arheološki park: Bosanska piramida Sunca“ na redovno održavanje i uređivanje.

Vijeće Općine Visoko je 2017. proglasilo park ‘Ravne 2’ parkom od općinskog značaja. Fondacija održava park na najvišem svjetskom nivou u pogledu čistoće, sigurnosti i sadržaja. Članica je svjetskog udruženja zabavnih parkova – IAAPA. Ulaz u park je besplatan. Parking, korištenje svih sadržaja i instalacija su besplatni.

U 2020. godini, ovaj park je posjetilo preko 65.000 ljudi iz cijelog svijeta. U 2020. godini je ovaj park pokazao izrazitu vrijednost za lokalno stanovništvo. Bio je utočište od gradske sredine i zatvorenog prostora, u kojem su posjetioci mogli uživati u prirodi, crnogoričnoj šumi, izvorskoj vodi i raznim programima i sadržajima parka.

Molimo da se pridržavate sljedećih pravila prilikom posjete parku

Zabranjena vika i dreka
Zabranjeno bacanje smeća
Zabranjeno paljenje vatre

Kultura i Umjetnost

Park sadrži mnoštvo kulturnih i umjetničkih instalacija. Jedna od njih je Ona, donacija slovenačke kiparice Vesne. Ona je simbol svih žena, osjećanja, suosjećanja, ljepote i ljubavi.

Zdravlje i Rekreacija

Posjetite vrhunsko opremljenu stazu: Piramida (eng. Pyramid Trail). Prošetajte stazom dugom 5.5 kilometara koja čitavom dužinom prolazi kroz crnogoričnu šumu i raznolike krošnje. Staza je kružna, sa odmaralištima i skloništem u slučaju nevremena.

Energija i Opuštanje

Osjetite energiju naših kamenih instalacija postavljenih na energetski potentnim mjestima širom parka. Ovo je idealno okruženje za boravak i opuštanje, te u njihovoj blizini organiziramo časove yoge i meditacije

Aleja Suvenira

Upotpunite vašu posjetu parku kupovinom raznovrsnih suvenira u našoj aleji suvenira. Uvijek ste nam dobrodošli!

Ostavite odgovor