Dijeli

Dr. Semir Osmanagić nastavlja sa promocijom projekta istraživanja bosanskih piramida, a nakon obilazaka zemalja širom svijeta i regije ovaj period je aktivan u našoj zemlji. U narednom mjesecu su na programu gostovanja i predavanja u Tuzli, Brčkom i drugim bh.gradovima, a ovog utorka dr. Osmanagić je bio gost na TV ALFA u emisiji „Naše priče“ kod voditeljice i urednice Irmele Šabanović. Bila je ovo prilika da gledaoci saznaju sve aktuelnosti iz Bosanske doline piramida.

– Naš projekat je počeo kao arheološki, a danas imamo brojne sadržaje i aspekte kojim se bavimo, pa smo u posljednje vrijeme postali i sportska i kulturna oaza Balkana. Teniski turnir koji smo imali je događaj koji nadrasta sport, a imali smo priliku poslati jednu jako moćnu poruku sa tog događaja, poruku mira, zajedništva i saradnje, stoga je ovaj projekat već odavno mnogo više od arheologije. – kazao je dr. Osmanagić.

Tokom emisije govorilo se i o posjetama bosanskim piramidama.

– 2018.godine imali smo 40.000 posjetilaca, godinu kasnije 50.000, da bismo 2020.godine ostvarili 74.000 posjeta. Godina 2021. je bila ponovo rekordna sa 136.000 posjetilaca iz cijelog svijeta, da bismo u godini iza nas imali 150.000 posjeta, što govori kako bilježimo stalni rast i za desetak godina očekujemo i milion posjeta. – kazao je dr. Osmanagić.

Posebnu pažnju voditeljice privukli su i planovi za ovu godinu, kojih je već mnogo, a sigurno da nas očekuju brojni zanimljivi događaji.

– Već imamo dogovorene muzičke nastupe, Milica Todorović nam ponovo dolazi, tu su i nastupi Tonija Cetinskog, Željka Samardžića, sportski događaji, Olimpijske igre mladih će se održati ove godine kod nas, a posebno sam ponosan na događaj „Sportske zvijezde za djecu bez roditelja“ na koji ove godine planiramo pozvati svu djecu iz domova iz cijele BiH, a na ovaj način projekat dobija i humanitarni karakter. – kazao je dr. Osmanagić, te dodao i kako trenutno u Bosanskoj dolini piramida traju radovi, ali niču i nove instalacije.

Bitno je pomenuti i kako dr. Osmanagić do sada ima snimljen 41 dokumentarni film, a ovi interesantni filmovi će od naredne sedmice biti emitovani i u programu TV ALFA.

Ostavite odgovor