Dijeli

“Biti u Visokom, znači biti u Bosni”, zapisao je Ćamil Sijarić, poznati putopisac.

Visoko je grad u srednjem dijelu Bosne i Hercegovine. Nalazi se na prostoru sarajevsko-zeničke kotline, te ima veoma povoljan geografski položaj. Visoko je smješteno u kotilni doline rijeka Bosne i Fojnice čije ušće je u centru grada, sa uređenim šetnicama na obali.

Grad Visoko graniči sa općinama KiseljakBusovačaKakanjVarešBrezaIlijaš i Ilidža i smješten je na pravcu multimodalnog transportnog koridora V-c prema sjeveru i regionalnim putevima sa susjednim općinama, te željezničkom prugom u pravcu Jadranskog mora.

Osnovne informacije o Gradu Visoko:

  • Površina 230,8 km²
  • Broj stanovnika 41.352
  • Naseljenost 174,61 stan/ km²
  • Geografska širina i dužina 43° 59′ sjeverne geografske širine 18° 10′ istočne geografske dužine
  • Nadmorska visina od 399 do 1.050 metara

Grad Visoko se nalazi u srednjoj Bosni, 30 km sjeverozapadno od Sarajeva, glavnog grada BiH.

Bogata kulturno-historijska tradicija i multikulturalnost na ovom prostoru jedan su od glavnih potencijala za razvoj kulturnog turizma grada Visoko i cijele Bosne i Hercegovine. Za Visoko možemo reći da je kolijevka bosanskih kraljeva i kraljica, krunidbeno mjesto srednjovjekovne države Bosne.  Međutim, mnogo toga o tome nije dovoljno poznato i skoro nikako promovisano, te nedovoljno je istraženo do sad. Mnogobrojni dokazi o tome postoje na cjelokupnom  prostoru: muzejske zbirke, stećci, kulturno-historijski spomenici, pisani zapisi itd.

Visoko ima šest nacionalnih spomenika:

 

Video: Mirsad Muratović

Grad Visoko je tradicionalno kroz vijekove poznat kao grad trgovine, zanata i kože, još „OD KULINA BANA I DOBRIJEH DANA“. Povelja o slobodnoj trgovini izdata dubrovčanima u srednjem vijeku tačnije 29.08.1189.g. između srednjovjekovnog grada Visokog i Dubrovnika napisana je u mjestu MILE. Povelja je svjedoćanstvo  postojanja bosanske države kao administrativno razvijene već u tom periodu. Orginal se čuva u muzeju u Rusiji, a kopija u Dubrovniku (pitanje je zašto?!)

Pored intenzivnog razvoja trgovine, značajan doprinos u razvoju Grada Visoko dali su  poljoprivreda, stočarstvo i organska proizvodnja i svakako turizam. U novije vrijeme, prateći svjetske trendove, sve više pažnje posvećuje se proizvodnji EKO hrane , organskom uzgoju i prirodnim proizvodima kao jednoj od posebnih ponuda u cilju unapređenja trgovine,ugostiteljstva i samog turizma bazirano na domaćoj gastronomskonomskoj ponudi.

Turizam je počeo intenzivno da se razvija od početka 2005.g. postavljanjem teze bosanskohercegovačkog doktora nauka dr.SEMIRA OSMANAGIĆA da je piramidalno brdo iznad Visokog, poznato kao Visočica ili „Grad“ najstarija i najveća PIRAMIDA na svijetu.

Piramide u Visokom već godinama privlače pažnju javnosti, kako domaće tako i svih zemalja svijeta. Javnost u BiH je podjeljena, skeptična, ali većina se slaže u jednom – u Visokom je pronađeno nešto neobično. TU IMA NEŠTO. Svjetski mediji godinama pišu o fenomenu, a dr.Semir Osmanagić, osnivač Fondacije Arheološki park “Bosanska piramida Sunca”, upornim istraživanjima, materijalnim dokazima i analizama svake godine bilježi napredak ovog svjetskog projekta.

Opširnije o Gradu Visoko pročitajte na ovom linku.

 

 

 

Ostavite odgovor