Dijeli

Svakog ljeta uz našu dijasporu u Sanski Most pristiže i sve više stranaca, koji prvi put otkrivaju nevjerovatne prizore netaknute prirode koji kao da su iz bajke

Vodopad Blihe i Dabarska pećina dvije su vrhunske atrakcije i čuda prirodne ljepote BiH, koja se zbog svoje blizine posjećuju zajedno, a pripadaju općini Sanski Most. Blihin vodopad, koji nazivaju još i Blihin skok, visok je 56, a širok 10 metara, nalazi se između naselja Fajtovci i Kamengrada, 14 kilometara od središta općine Sanski Most. Pogled na ovu prirodnu ljepotu oduzima dah.

JEZERCA PEĆINE

U posljednjih nekoliko godina ovom lokacijom upravljalo je komunalno preduzeće iz Sanskog Mosta, iz kojeg su uložili u infrastrukturu, pristupni put, drvene turističke basamake, klupe i slično. Od ovog ljeta Općinsko vijeće Sanskog Mosta lokaciju je dalo na upravljanje nedavno formiranoj Turističkoj zajednici općine, koja će u budućnosti pokušati na najbolji mogući način iskoristiti atrakciju kako bi privukla što više turista u svoj grad.

image

Za vrijeme padavina zbog jezera se ne može ući duboko u pećinu

Ništa manje fascinantna i privlačna za turiste je i Dabarska pećina, čije su dimenzije ulaznog grotla u zemlju čudovišne, sa više od 150 metara dubine, sa širinom i visinom oko pedeset metara.

Dabarska pećina je smještena uz izvor rječice Dabar u istoimenom selu. Jedan od izvorišnih krakova Dabra ima povremeni izvor unutar same pećine. Pećina je neistražena i niko pouzdano ne zna koliko je duga i duboka. Što se ide dalje u njenu utrobu, nailazi se na vodu čija su jezerca obilnija za vrijeme padavina. U vrijeme obilnih kiša stvara se veliko jezero, koje onemogućava ulazak dublje u pećinu. Arheološkim istraživanjima došlo se do saznanja da je pećina nastanjivana u prahistoriji, a u blizini su pronađeni i ostaci sojeničkog naselja, te se pretpostavlja da oni potiču iz perioda Ilira.

image

Blihin skok

Sanski Most, čija je krilatica “grad na devet rijeka”, ima još na desetine atraktivnih turističkih lokacija, međutim, sa ove dvije malo šta u svijetu se može porediti.

Oslobođenja

 

Ostavite odgovor