Dijeli

Pripreme za zimsku turističku sezonu u Ski centru Ponijeri kod Kaknja, jedinom skijalištu u Zeničko-dobojskom kantonu, u punom su jeku. Radovi na Eko-kući Ponijeri uveliko traju, a kako bi sve bilo spremno do početka skijaške sezone Vlada Zeničko-dobojskog kantona je za adaptaciju ovog objekta izdvojila 150.000 KM.

-U naredna dva mjeseca adaptacija sedam apartmana kojima raspolažemo u Eko-kući trebala bi biti gotova. U prvoj fazi je izdvojeno 50.000 KM, te je adaptiran caffe restoran. Kada osposobimo ovaj objekat, moći ćemo primati i sportske ekipe na pripreme, jer Ponijeri su prava zračna banja na 1.100 metara nadmorske visine, što je idealno za pripreme sportista – kazao je Mirza Mušija, direktor Kulturno-sportskog centra Kakanj koji upravlja ski-liftom, za magazin Visit BiH.

Ključ u ruke

Eko-kuća definitivno će upotpuniti turističku ponudu Ponijera i bit će od opće koristi tokom cijele godine, jer će primati i planinare, članove gorske službe spašavanja, izletnike i sve one koji odmor i relaksaciju potraže upravo na ovoj planini.

Zajedno s Eko-kućom, na Ponijerima bi uskoro trebala početi i instalacija novog ski-lifta s vučnim napravama tipa “T-bar”. Ministrica okoliša i turizma FBiH Edita Džapo i direktor Mušija potpisali su krajem augusta ugovor o dodjeli 1,5 miliona KM za nabavku novog ski-lifta.

-Novac od Vlade FBiH trebao bi biti operativan za desetak dana. Odmah nakon toga raspisali smo tender po međunarodnim propisima i sistemu „ključ u ruke“. U slučaju eventualnih žalbi oko izbora kompanije koja će isporučiti ski-lift, procedura bi mogla potrajati nešto duže. Ako sve bude kako treba, do početka nove skijaške sezone bi trebali imati instaliran novi ski-lift – kazao je Mušija za magazin Visit BiH početkom septembra.

On je još jednom zahvalio predsjedavajućem Zastupničkog doma federalnog Parlamenta Mirsadu Zaimoviću na čiju je inicijativu Vlada FBiH izdvojila 1,5 miliona KM za nabavku novog ski-lifta.

-Drago mi je da su zastupnici prepoznali ovu ideju i potencijale Ponijera i dvotrećinskom većinom podržali inicijativu koja će doprinijeti razvoju turizma u ovom dijelu BiH – kazao je Mušija.

Staza za skijanje na Ponijerima duga je samo 900 metara, a kapacitet novog lifta je oko 1.000 skijaša po satu, pa je idealno stanje kada je na stazi do 150 skijaša. I pored toga što nije kao drugi, veći zimski centri u BiH, skijalište na Ponijerima iz godine u godinu sve je popularnije.

Povoljne karte

Uz povoljne cijene, dnevna karta prošle sezone iznosila je 15 a noćno skijanje 10 KM, tu su i brojni drugi sadržaji koji privlače brojne posjetitelje na ovu planinu. Također, uz skijašku stazu izgrađena je i staza za sankanje koju posjetitelji mogu besplatno koristiti.

Također, za djecu i početnike u skijanju tu je škola skijanja i profesionalni instruktori. Uz ski-stazu osigurana su parking mjesta, a za višednevni boravak povoljno se može iznajmiti apartmani i vikendice.

U toku ove godine planirana je i izgradnja Adrenalinskog parka s pet šetnica, od kojih jedna vodi na vrh Tajana, a jedna na početak skijaške staze, te sportski teren za rekreativce. Prošle godine je nabavljen još jedan ratrak za pripremu staze, pa se s dva ratraka može računati na još bolje pripremljene staze u svim danima sa sniježnim prekrivačem.

Voda koja ponire

Naziv Ponijeri potiče od riječi ponor ili poniranje. Zaista, na nekoliko mjesta na ovoj planini mogu se vidjeti ponori. Nakon drugog svjetskog rata vršena su ispitivanja bojenjem vode tamnošnjih potoka te je dokazano da se voda koja ponire u središtu Ponijera pojavljuje na dnu Ponijera u obliku vrela. Boriva, rječica-pritoka Trstionice je jedan krak vode koja dotiče s Ponijera.

Visitbih.ba

Ostavite odgovor