Dijeli

Divlji konji u Livnu moraju se doživjeti. Divlje konje ćete pronaći u samom podnožju planine Cincar kraj grada Livna, a visoravan Kruzi dom je divljih konja. To je prostor oko 150 km2 što je ogromno mjesto.

Nadmorska visina ovog mjesta je oko 1200 m. Sa sjeverne strane visoravni nalazi se planina Cincar, nadmorske visine 2006 m, istočno je perivoj Borova glava i Šuičko polje, zapadno Glamočko polje, a južno Livanjsko polje.

Nepregledni pašnjaci i visoki planinski vrhovi idealni su za život divljih konja. Hrane, odnosno ispaše ima u izobilju, osim zimi kad se spuštaju u niže krajeve.

Livno wild horses adventure tours.

Evo kako najlakše doći do divljih konja u Livnu

Moramo vam odmah reći kako ćete sami vrlo teško doći do većeg broja konja odnosno, do njihovih “skrovišta”.

Zato većina se odluči za agencije i vodiče, te uglavnom imaju nezaboravnu avanturu i bez problema pronađu konje.

U tom slučaju vama je najbitnije da rezervišete prije termin, obično tura traje 3-4 sata, ujutro ili iza podne.

Naravno trebate znati doći na magistralni put M-16, na dionici između Kupresa i Livna, niže prevoja Borova Glava, na visoravni Krug ili po dogovoru sa agencijama i vodičem dogovoriti gdje se nalazite prije zvaničnog obilaska konja.

Ponekad konji budu na putu, te ometaju saobraćaj, ali to nije ni približna avantura kao kad idete sa lokalnim vodičima koji će vam osim konja ispričati sve o Livnu, znamenitostima, učiniti da vam ovo bude nezaboravan doživljaj.

Ponašanje prilikom susreta s divljim konjima u Livnu

Moramo vam odmah reći da ne možete tek tako prići konjima. Naime divlji konji u Livnu prvo moraju osjetiti sigurnost u vašem društvu, a nakon toga oni će vam sami prići.

Divlje konje možete hraniti a o čemu će vas dodatno posavjetovati vaš vodič.

Divlji konji se plaše ljudi, ali kada osjete sigurnost u vašoj blizini, ne brinite, prići će vam. Dokaz za ovo su mnogi turistički obilasci konja, u manjem ili većem broju, razne fotografija i iskustva kako stanovnika Livna, Bosne i Hercegovine, tako i stranih turista.

Također nerijetko će vam prići dok se vozite prema mjestu gdje ima veći broj divljih konja, pa ih možete hraniti i dirati ukoliko vam sami dođu do prozora.

Da li ste znali otkud divlji konji baš u Livnu?

Mnogi turisti koji dođu da vide konje pitaju se ustvari da li su ovo zaista divlji konji, obzirom da čak dođu do njih, hrane ih, igraju se sa njima.

Naime, prvenstveno su u pitanju bili radni, domaći konji koji su služili za poljoprivrednu proizvodnju prije 70-tih godina. Pojavom mašina, kao što je traktor vlasnici su konje umjesto prodaje ili slično pustili u prirodu.

Međutim kako je prošlo mnogo vremena i smjene generacija, konji koji danas žive na Kruzima u Livnu su u potpunosti divlji.

Svoje mjesto u divljini dobili su 70-ih godina prošlog stoljeća kad su ih stanovnici livanjskih sela pustili na slobodu jer su se počeli koristiti privredni strojevi koji uveliko olakšavali rad, te su konji na neki način bili bespotrebni vlasnicima.

Naravno, na početku je to bilo malo konja, ali godinama sve ih je bilo više i više, tako danas u Livnu možete vidjeti nevjerovatan broj konja.

Nakon Livna možete se zaputiti u hercegovačke gradove poput Mostara, Stoca, Konjica ili Čapljine.

Nevjerovatan broj divljih konja u Livnu

Danas se u Livnu nalazi čak 1000 divljih konja, što nije bio slučaj prethodnih godina.

Procjene iz aprila 2011. govorile su o 196 konja. Prema podacima iz 2013. godine bilo je 286 konja i 48 ždrijebadi. Prema podacima iz juna 2015. godine bilo je 418 konja od toga 65 ždrijebadi.

Prema procjenama od oktobra 2018., broj im se kreće oko 800 grla, a danas dakle možete vidjeti 1000 divljih konja.

Inače, od 2013. livanjski divlji konji zaštićeni su i zakonom.
U narednom periodu možda vam je potrebna baš jedna tura obilaska divljih konja koja će vas oraspoložiti i odmoriti, te vam pružiti jedinstven doživljaj prirode, društva, životinja i novih avantura.

Mostarski.info

Ostavite odgovor