Dijeli

Bh. travel bloger i putopisac Robert Dacešin na svom Instagram profilu podijelio je video u kojem govori o Martinom Brodu i legendi koja se veže za ime ovog mjesta.

Martin Brod je mjesto udaljeno 50-ak kilometara od Bihaća, a obuhvata područje gdje se Unac kao pritoka ulijeva u rijeku Unu. Upravo ovdje nalazi se najljepši i najprivlačniji dio rijeke Une, vodopad Milančev buk visok preko 50 m.

Dacešin je posjetio ovo mjesto, koje je ranije uvrstio na listu najljepših destinacija u Bosni i Hercegovini koje trenutno nisu toliko popularne.

Na snimku koji je podijelio na Instagramu otkrio je legendu koja se veže za sam nastanak imena mjesta.

“Martin Brod je sasvim sigurno jedna od ljepših prirodnih destinacija u našoj zemlji, a da li ste znali kako je ovo mjesto uopšte dobilo ime?”, upitao je Robert ispod objavljenog videa.

Govoreći dok se snima na rijeci Uni pojasnio je: “Upravo se vozim unskom lađom na Martinom Brodu i za ovo mjesto se veže jedna simpatična legenda koja govori o prelijepoj djevojci Marti koja je bila zaljubljena u austrougarskog vojnika, a koji je služio s druge strane Une”.

“Iako je njena porodica bila protiv ove veze, ona jednu noć odluči da ode kod njega, ali na tom putu se okliznu od jednu sedru, upadnu u vodu i tu izgubi svoj život. Po njoj ovo mjesto dobija ime Martin Brod”, ispričao je Dacešin.

Ostavite odgovor