Dijeli

Međunarodni dan spomenika i spomeničkih cjelina ustanovilo je Međunarodno vijeće za spomenike i spomeničke cjeline (ICOMOS) 18. aprila 1982. godine, a kasnije odobrio UNESCO u cilju podizanja svijesti javnosti o raznolikosti kulturnog nasljeđa čovječanstva, njegove ugroženosti i napora potrebnih za zaštitu i očuvanje.

Tema ovogodišnjeg obilježavanja je “Promjene nasljeđa – Heritage Changes”, s fokusom na uticaj klimatskih promjena na kulturnu baštinu.

Klimatske promjene su jedan od problema u 21. stoljeću, sa kojim se suočavaju kako prirodna, tako i kulturna dobra svjetske baštine. Kulturno nasljeđe direktno je izloženo brojnim rizicima izazvanim klimatskim promjenama, koje negativno djeluju na strukture i materijale historijskih objekata i lokaliteta.

U cilju zaštite kulturnog nasljeđa neophodno je očuvati njegov kvalitet i vrijednosti, produžiti mu trajanje i zaštititi materijalnu građu spomenika, kako bi bili otporni na negativno djelovanje klimatskih promjena.
Također, veoma je važno da se jača svijest svakog građanina, a posebno mladih, o raznovrsnosti, ali i ranjivosti kulturnog nasljeđa u Bosni i Hercegovini, te u svakoj lokalnoj zajednici, koja baštini kulturno naslijeđe te potrebi da se zaštiti i sačuva za generacije koje dolaze.

Zavičajni muzej Visoko

Ostavite odgovor