Dijeli

Na jedinom skijalištu u Zeničko-dobojskom kantonu, kakanjskim Ponijerima, uveliko se radi na postavljanju novog ski lifta koji će omogućiti kvalitetnije i sigurnije skijanje naredne sezone.

 

Ljeto ne znači odmor za ljubitelje zimskog turizma pa tako ni za Općinu Kakanj koja jedina u Zeničko-dobojskom kantonu ima skijalište, s ponudom dnevnog i noćnog skijanja.

Iako je proteklih godina sve urađeno, od staza za skijanje i sankanje te rasvjete, jedino što je preostalo da se zamijeni je ski lift, a zahvaljujući delegatima na višim nivoima vlasti iz Kaknja i Zenice, s Federacije BiH su doznačena sredstva te je oprema nabavljena, tender završen, a radovi su već u podmakloj fazi.

Direktor Javne ustanove Kulturno-sportski centar Kakanj Mirza Mušija je kazaoa da je generacijski projekt nabavke novog lifta u zrelijoj fazi realizacije.

“Nakon prve faze gdje smo osigurali 2 miliona KM, uspješno je provedena tenderska procedura, izrađen idejni i glavni projekt, ishodovane su dozvole i saglasnosti te je angažovan i nadzorni tim. Projekat vode firme PPG iz Sarajeva i Doppelmayer iz Austrije. Ranije smo završili demontažu starog lifta, iskopane su temeljne jame za stubove, stanice i kontrolne kabine ski lifta”, kazao je Mušija.

Do sada je na Ponijerima izvršena montaža oplate i betoniranje temeljne ploče temelja stubova S4, S5 i S6, dok je u toku montaža oplate i betoniranje zidova i temelja kontrolne kuće na polaznoj stanici i temeljne ploče temelja za stubove S1 i S2.

“Sve ide po planu i ako Bog da u novu sezonu ulazimo s novim ski liftom”, zaključio je Mušija, piše portal Klix.ba.

Ostavite odgovor