Dijeli

Nakon 10 sedmičnih časova i gotovo 3 mjeseca obuke završena je Jesenja škola za vodiče Fondacije. Cilj ove Škole, koja se inače održava početkom godine i u proljentom periodu, je da se vodička služba Fondacije proširi novim kadrom.

Naime, zbog sve većeg obima posla tokom zimskog perioda javlja se potreba za većim brojem stručnog osoblja, posebno turističkih vodiča, na arheološkim lokalitetima Fondacije koji su pokriveni tokom cijele godine, a to su Prahistorijski tuneli Ravne i sonde na Bosanskoj piramidi Sunca.

Ipak, Fondacija drži visoke standarde u vodičkim uslugama te u skladu s time i visoke kriterije koje je potrebno zadovoljiti za angažman u vodičkoj službi.

Za ovogodišnju Jesenju školu stiglo je 20-ak prijava, a samo 8 aplikanata zadovoljilo je početne minimalne kriterije za učestvovanje u obuci.

Poslije svih višesatnih časova, iscrpnih prezentacija, vježbi, savjeta, zadaća i edukacije, 6 kandidata izašlo je na finalni ispit na kojem su provjeravane njihove sposobnosti i vještine. Različiti parametri uzeti su u razmatranje, a poznavanje stranih jezika, teorije i informacija te stil prezentacije i neverbalna komunikacija samo su neki od njih.

Testiranje su pratili višegodišnji stariji vodiči Fondacije te koordinatorica vodičke službe i turistički menadžer, koji su i vodili obuku.

Rezultati ispita pokazali su da će Fondacija biti bogatija za tri nova vodiča i to tri mlade Visočanke koje su pokazale najviše u toku Škole.

Njima čestitamo na odličnom ličnom uspjehu, a ostalima želimo svu sreću u daljnjim životnim izazovima.

Bosanska piramida Sunca

Ostavite odgovor