Dijeli

Mnoga nevjerovatna mjesta u Bosni i Hercegovini često nisu nikako poznata. Nevesinjsko selo Bratač, uvršteno je među 16 najljepših sela Bosne i Hercegovine, u okviru projekta razvoja održivog turizma koji podržava USAID. U selu se nalazi fascinantni most Ovčiji brod – Nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine, sagrađen u 17. vijeku na mjestu nekadašnjeg rimskog mosta, i prelazi preko smaragdne rijeke Zalomke.

Kako je istaknuo bh. fotograf Boris Trogrančić, koji svojim objektivom bilježi ljepote Bosne i Hercegovine, ovaj most “izgleda kao sa filmskog seta Gospodara prstenova”.

Selom protiče rijeka Zalomka koja je jedna od najvećih ponornica u dinarskom kršu, kao i u Evropi.

U neposrednoj blizini mosta nalaze se ostaci rimskog puta, a cijelo selo obiluje stećcima, gomilama i gradinama, iz ilirskog perioda. Tu se nalazi više od 200 srednjovjekovnih stećaka, iz različitih perioda, od kojih su neki izuzetno očuvani.

Boris Trogrančić

Zatim, tu su kamenom zidane čatrnje i kaptaže izvora iz vremena Austro-Ugarske vladavine.

Boris Trogrančić

Zanimljivost je da se u ovom selu održava čuvena Nevesinjska olimpijada, još od 1875. godine, i upisana je u preliminarnu listu nematerijalne kulturne baštine Bosne i Hercegovine.

Boris Trogrančić

Horizont sela Bratač okružuju planine Velež i Crvanj u čijoj se blizini nalaze i druge kulturne i historijske znamenitosti, poput Blagaja, kule Herceg-Stjepana, Mostara, Hutovog blata.

Boris Trogrančić

Ostavite odgovor