Dijeli
Nakon Kraljeve Sutjeske zaputili smo se u Tuzlanski kanton. Vozeći se kroz raskošno zelenilo ovoga dijela BiH nismo ni slutili da ćemo naići na mogućnost safarija! 
A upravo to nudi @ppg_jelen_zivinice, park koji se prostire na 77 hektara i u kojem ima više od 180 europskih jelena raznih vrsta, od lopatara, srna do crvenih, europskih jelena. Uz njih ovaj park ima i 20ak divljih svinja.
Jeleni su ovdje pod zaštitom, dožive svoj puni vijek, a toliko su pitomi da ih posjetitelji mogu hraniti iz ruke.
Mini safari u džipovima za odrasle košta 2KM (1 euro), a za djecu je besplatan, baš kao i parking. Ovo nas je iskustvo baš dirnulo, općenito biti tako blizu jedne toliko lijepe i plemenite životinje posebno je iskustvo.
Stigli smo i u lijepi, uredni gradić Gradačac, prepun zelenila. Njegovom vizurom dominira dvorac Husein-kapetana Gradaščevića koji je poznatiji pod nazivom Bijela kula. Naravno, posjetili smo i taj simbol grada čija je gradnja započela je u 18. stoljeću, a dovršena početkom 19. st. Bijela kula je visoka 18 metara i budući da je tako smještena na najvišoj točki grada, s nje se pruža pogled na pet okolnih gradova.
Gradačac je blagoslovljen predivnim zelenilom i zelenim oazama, a tu je ponajprije Hazna jezero oko kojeg Gradačani uživaju u šetnjama, ali i gdje se bave ribolovom. Ovo sedamdesetih godina umjetno napravljeno jezero je puno somova i šarana! Uživali smo u šetnji ovim dijelom, a uživali smo i u okusu prave bosanske kahve.
Stiglo je vrijeme za povratak u Hrvatsku, a to nismo mogli napraviti praznog želuca, pa smo stali usput još i u naselju Mionica koje je 15 minuta vožnje od centra Gradačca. Ovo je stvarno odlična destinacija za ljubitelje prirode, konja i jahanja (a ja to stvarno jesam!) Naime, na gradačačkom “Ranchu” možete jahati konje i uživati u mirnom okruženju. Tu je i restoran gdje se poslužuje odlična hrana u obiteljskoj atmosferi. Osjeća se da ovu priču vode ljudi s puno ljubavi prema onome što rade.
Prije odlaska, htio bih reći jedno veliko hvala Bosni i Hercegovini.
Došli smo ovamo na odmor, a opet, na kraju smo dosta toga obišli i upoznali lokalne ljude. Toliko su me oduševili svojom srdačnošću, ljubaznošću, otvorenošću, srčanošću! Nosim sa sobom predivne dojmove i slike iz ove zemlje i svakako ću se sljedeće godine vratiti s prijateljima i provesti ovdje puno više dana. Bosno i Hercegovino, hvala ti za sve!

Ostavite odgovor