Dijeli

Predstavljamo vam top destinacije koje treba posjetiti u Bosni i Hercegovini.

Krenimo redom!

Mostar se već godinama, jednako kao i Sarajevo, prometnuo među najpoželjnije turističke destinacije ove zemlje. Posjet Mostaru ne podrazumijeva samo obilazak Starog mosta i uže jezgre – ovaj grad nudi mnogo više i od fantastične gastronomske ponude boravka na Neretvi i Radobolji. Tu je i šetnica na Fortici iznad Mostara. Staklena staza s metalnom konstrukcijom u obliku potkovice izdignuta je 15 m iznad tla i ukupne je duljine 42 m. A za one željne avanture nezaobilazna atrakcija je 570 m dug zipline s kojega se pruža nevjerojatan pogled na Mostar.

Baščaršija, katedrala Srca Isusova, Sebilj česma, Sahat kula, Gazi Husrev-begova džamija, Latinski ili Principov most… samo su neki od razloga za posjet Sarajevu, gradu u kojem se susreću istok i zapad ili mjesto gdje se sudaraju dvije kulture ili dvije tradicije.

Visoko, Grad koji je samo u 2022.godini posjetilo preko 70 000 turista, bosanska dolina piramida, daje vam nezaboravni avanturistički pregled historijskih činjenica o najstarijim piramidama u svijetu, park Ravne 2, obiluje mnoštvom ugodnih sadržaja od ljekovitih tunela, zone bez stresa, pa do teniskih terena u parku gdje treniraju najpoznatiji teniseri svijeta, zatim tu je i krunidbena i grobna crkva bosanskih kraljeva (XIV i XV vijek) Mili, Stari grad Visoki, Grad Visoko nalazi se u srednjoj Bosni, na ušću rijeka Fojnice u Bosne, geografski položaj između Sarajeva, Zenice i Kiseljaka pogoduje turistima za nezaboravan boravak u ovom kraljevskom mjestu.

Prokoško jezero smješteno na oko 22 km udaljenosti od središta Fojnice, na planini Vranici, na gotovo 1650 m nadmorske visine izrasta u sve veću turističku atrakciju. Da biste došli do ovog prirodnog dragulja, morate prijeći oko 15-ak km makadamskog puta zbog čega nerijetki odustanu, ali oni uporni dolaskom do jezera shvate da je vrijedilo.

Ponajviše zbog geografske određenosti Ljubuški se doima vrlo zanimljivom opcijom za putovanje vikendom. U blizini je vodopad Kravica čija je ljepota nadaleko poznata jer je izabran među 20 najljepših mjesta u Europi, a građani BiH za života ga moraju posjetiti kada već to čine milijuni inozemnih turista. U ovom gradu smješten je i najstariji muzej u BiH, zanimljiva tvrđava hercega Stjepana Kosače, rimski logor Bigeste i još mnogo toga što vrijedi vidjeti.

Neum, jedini bh. gradić na moru svake godine iznova privlači sve veći broj turista. Novoizgrađena cesta koja do ovog grada vodi preko Stoca prolaznike mami da obiđu i ovu malenu, ali kulturnom baštinom bogatu hercegovačku općinu.

Tu je i Ravno. Smješteno na putu prema Neumu, s jedne strane kamen i krš, s druge Hutovo blato i Popovo polje, a vaše oči upijat će svu ljepotu tog pejzaža. U Ravnom je i pećina Vjetrenica, naselje Zavala s dva nacionalna spomenika i ostaci nekadašnje pruge kojom je ordinirao čuveni “Ćiro”. Turističko naselje Ivanica autentično je kao nekadašnji “kaubojski grad” gdje su snimani kadrovi filma Winnetou.

Za one koji više preferiraju odmor u planinama, preporučuje se posjetiti Livno. Na prostranstvima netaknute prirode Livanjskog polja danas galopiraju krda divljih konja, potomci pitomih koje su stanovnici livanjskih sela, nakon razvoja mehanizacije za obradu polja, pustili u divljinu sedamdesetih godina prošlog stoljeća. Stoga ne čudi kako veliki broj domaćih i stranih turista dolazi uživati u prizoru divljih krda konja koji, kao malo gdje u Europi, žive potpuno slobodni u prirodi. Cincar je najveća planina s 2006 m nadmorske visine i ispod nje uglavnom obitavaju livanjski konji.

Blidinje, magični park prirode, nalazi se na sjeveru Hercegovine, a plijeni netaknutom prirodom, bogatom i raznovrsnom florom i faunom. Ova prirodna oaza prostire se na 358 km2 u podnožju planina Čvrsnice i Vrana i jedna je od najljepših prirodnih cjelina na području BiH.

Vodopad u Jajcu neće ostaviti nikoga ravnodušnim, međutim, to nije jedino što nudi ovaj kraljevski grad. U Jajcu postoji 30 nacionalnih spomenika. Na svega 5 km od Jajca nalaze se Veliko i Malo Plivsko jezero, a svoj nastanak mogu zahvaliti transformaciji toka rijeke Plive i najveća su prirodna akumulacija u BiH. Jezera nude brojne mogućnosti za rekreaciju, od ribolova, vožnje kajaka, kanua ili pedaline, plivanja, odbojke, vožnje bicikla ili šetnje.

Ramsko jezero nerijetko se nađe na listi najljepših u Europi zbog čega vrijedi obići ovaj prirodni biser smješten između planinskih masiva Raduše, Makljena, Ljubuše i Vrana.

Nezaboravan doživljaj je kupanje u slanim jezerima. Tuzla, koja je dobila ime po turskoj riječi za sol, može se pohvaliti činjenicom da na svom području ima čak tri slana Panonska jezera, čija voda ima ljekovita svojstva. Tuzlanska slana jezera jedinstvena su ne samo na Balkanu nego i u Europi, što predstavlja veliki turistički potencijal.

Konjic i Jablanica nude mnoštvo sadržaja. Kupanje na Boračkom jezeru, pecanje na Glavatičevu, rafting na Neretvi ili posjet Titovom bunkeru samo su neke od ponuda.

Tu su i Čapljina, Međugorje, Grude, prelijepi dijelovi Hercegovine…

Bihać, grad u sjeverozapadnom dijelu Bosne i Hercegovine, nadaleko poznata smaragdna rijeka Una sa prelijepim bukovima i adama, ali i bogata historija i čuveno gostoprimstvo Bišćana. Ne propustite posjetiti Nacionalni park Una, Japodske otoke, srednjovjekovne utvrde u okolini grada, te doživjeti avanturistički rafting na Uni.

 

Ostavite odgovor