Dijeli

Izložba slika za mir i uzdizanje duha održaće se u Parku Ravne 2 od 15. do 17. Septembra 2023. Bit će izložene na Koncertnoj bini. Dobrodošli!

Ova apstraktna i mistična djela, slikana u spontanom stilu koje je autor, Sri Chinmoy, nazvao Jharna-Kala/Fountain Art, u prevodu Fontana Umjetnosti, bila su izložena širom svijeta, u više od 20 zemalja, po galerijama kao npr. Caroussel du Louvre u Parizu, i u znamenitim dvoranama kao npr. Sekretarijatu Ujedinjenih Nacija u Njujorku.

U stvaranju slika korišteni su tradicionalni kistovi, kao i pamučne loptice, spužve pa čak i autorovi prsti. Uživajte u skladu razigranih formacija i živih boja i dopustite im da vas ponesu na krilima inspiracije, meditacije…

“Art is not something to be understood; it is something to be felt.” Sri Chinmoy (Prevod: Umjetnost nije nešto što treba razumjeti; to je nešto što treba osjetiti. – Sri Chinmoy)

Evo i nekih citata šta su drugi rekli: “In the swiftness of the stroke as in the song of the colour, it is the soul that speaks to us through Sri Chinmoy’s works.” – Frederico Mayor, Director General of UNESCO (Prevod: U brzini poteza kao i u pjesmi boje, to je duša koja nam govori kroz Sri Chinmoyeva djela. – Frederico Mayor, Generalni direktor UNESCO.)

“These are among the most beautiful and stunning paintings I have every seen. I see in Sri Chinmoy’s art the joy of creating beauty. His art is the classic example that creating not only is joy, but should be joy. Through his art he takes this joy and shares it with others.” – Hans Janitschek, President United Nations Society of Writers (Prevod: Ovo su među najljepšim i najupečatljivijim slikama koje sam ikad vidiio. U Sri Chinmoyevoj umjetnosti ja vidim radost stvaranja. Njegova umjetnost je klasični primjer da stvaranje nije samo radost, već i treba biti radost. Kroz svoju umjetnost on uzima ovu radost i djeli je sa drugima. – Hans Janitschek, Predsjednik Društva Pisaca Ujedinjenih Nacija).

Bosanska piramida sunca

Ostavite odgovor