Dijeli

Jedno od najpoznatijih remek djela Vincenta Van Gogha “Zvjezdana noć” inspirisala je Visočaka Halima Zukića da na 70 hektara površine izradi park sličan tom djelu.

Projekat izgradnje parkova na svom imanju ovaj visočki privrednik počeo je još prije 19 godina, a od 2018. godine je započeo gtadnju arboretuma koji je inspirisan Van Goghovim djelom.

Foto: Klix.ba

“U zadnjih pet godina podignuti su nasadi lavande i ostalog bilja, urađeni putevi i 12 jezera koja se prirodno filtriraju”, kazao je Zukić za Klix.ba.

Projekt koji je ranije osvojio simpatije javnosti teško je reći kada će biti završen u potpunosti. Nalazi se 12 kilometara od autoputa u čistoj prirodi, a tokom gradnje pristupnih staza i svih drugih sadržaja maksimalno se čuvala priroda i svako drvo. Zukić kaže da priroda i životinje imaju prednost u svemu naspram ljudi.

“Bosna je prelijepa zemlja, prepuna prirodnih ljepota. Ono što je dostupno čovjeku u velikoj mjeri je oskrnavljeno. Ovo je relativno blizu civilizacije, 12 kilometara od autoputa, ali priroda je netaknuta i prioritet imaju oni koji su ovdje bili prije nas, priroda i životinje. Mi smo uljezi, koliko god bili pažljivi, remetimo njihov svijet, tako da nastojimo što manje skrnaviti prirodu”, pojašnjava Zukić.

Foto: Klix.ba

U sklopu kompleksa je planirana je gradnja hotela, autokampa, glampinga, dječija igrališta, adrenalinski parkovi, ugostiteljski objekti, event zona za događaje na otvorenom i zatvorenom, ljetna pozornica sa više od 700 sjedećih mjesta, kao i mnogi drugi sadržaji.

Zukić kaže da bi se soft opening trebao desiti još ove godine, a zvanično otvorenje kompleksa iduće godine. Naravno, za konačni završetak i instaliranje svih planiranih sadržaja i rad u punom kapacitetu potrebno je još nekoliko godina.

Foto: Klix.ba

Na razvoju ovog projekta već je angažovan znatan broj ljudi, a kroz vrijeme, njihov broj će se stalno povećavati.

“Ja sam zadovoljan što kroz svoje djelovanje stvaramo pretpostavke za veliki broj upošljavnja. S obzirom da se radi o tipičnom razvojnom projektu, siguran sam da će lokalna zajednica, a pogotovo okolna sela, u budućnosti doživjeti transformaciju te će se turizam nametnuti kao osnovna grana privrede”, ističe naš sagovornik.

Nedavno je prilikom čišćenja kompleksa, na mezarju na kojem su se jedva uočavala 2-3 nišana, primjećeno da se radi o mnogo većoj nekropoli. Angažovani su muzeji iz Visokog i Sarajeva i trenutno se radi na revitalizaciji istog.

Konstantovano je da se radi o značajnom historijskom lokalitetu starom oko 500 godina, sa značajnim brojem tzv. prelaznih nišana. Radi se o tome da se na istim nalaze obilježja tipičnija za prethodnu srednjovjekovnu kulturu, konkretno stećke i po tome su vrlo značajni za našu kulturu.

Najljepši ukras parka su ipak akhal-teke konji koje je Zukić uvezao u Visoko s područja Kavkaza prije rata u Ukrajine.

“Ova pasmina je prva u regionu, autohtona turkmenikanska, koja se nalazi i na grbu Turkmenistana. Uvezli smo ih šest preko Rusije. Čitav proces je trajao tri mjeseca, radi se o jako ozbiljnoj proceduri, od transporta do Moskve gdje su uradeni pregledi i pasoši, a zatom karantin u Poljskoj da bi na kraju stigli u ovaj kompleks”, izjavio je Zukić.

Foto: Klix.ba

Osim konja, u kompleksu se već nalazi značajan broj prelijepih životinja, a kao što su srne, jeleni, patke, guske, crni labudovi i mnoge druge ptice.

Na kraju razgovora Zukić je rekao da je istina da su mnogi izražavali skepsu kada je u pitanju ovaj projekat kao i neki drugi.

“I danas je to u nekoj mjeri prisutno, a ja se nadam da će mi Bog podariti još zdravlja i snage i siguran sam da će tada ta djela govoriti puno više od bilo kakvih intervjua i mojih riječi”, zaključio je Zukić u razgovoru za Klix.ba.

Ostavite odgovor