Dijeli

Područje općine Zavidovići oduvijek je bilo bogato rijekama, šumama i raznovrsnim biljnim i životinjskim svijetom. Grad Zavidovići smješten je u slivu tri rijeke – Bosna, Krivaja i Gostović, što ga čini izuzetno atraktivnom turističkom destinacijom.

Brojne su destinacije i aktivnosti koje nudi ova općina u centralnoj Bosni, a među njima svakako je najistaknutiji Spomenik prirode Tajan, istinsko odmaralište za oči i dušu svih onih koji čeznu za očuvanom prirodnom ljepotom. Povoljan geografski položaj i pristupačnost svih dijelova Spomenika prirode pruža izvanredne mogućnosti za rekreaciju i turizam. Raspolaže svim potrebnim objektima i infrastrukturom za zanimljiv i prijatan boravak gostiju.

Brdski biciklizam

Spomenik prirode Tajan smješten je na tromeđi općina Zavidovići, Kakanj i Zenica, a svake godine sve veći broj turista posjeti ovo područje i uživa u netaknutoj prirodi. Brojni planinski vrhovi, rijeke, jezero, dugački podzemni tokovi, kanjoni i vodopadi, pećine i jame, veliko kraško vrelo i arheološka nalazišta čine Spomenik prirode Tajan pravim mjestom za uživanje.

-Ove godine imali smo mikološko udruženje koje je uradilo inventarizaciju gljiva. Registrirali su više od 400 vrsta gljiva koje se mogu naći u zaštićenom području. Nedavno smo imali i istraživanje pećina Spomenika prirode Tajan s ciljem pregleda potencijalnih zimskih skloništa i drugi nalazi šišmiša u Bosni i Hercegovini. Imamo kontakt i s ornitološkim društvom koje želi uraditi inventarizaciju ptica, te se nadamo saradnji i željeli bismo pozvati razne istraživače da posjete kako bi što bolje upoznali Tajan – kazali su nam iz Info centra Spomenik prirode Tajan.

Turisti ga posjećuju kako bi doživjeli i iskustva adrenalinskih sportova, kao što su rafting i XC cross trke. Više stotina kilometara šumskih puteva i staza preko planinskih prevoja i pored planinskih rječica nudi brojne mogućnosti za izbor biciklističkih ruta. Više od 200 kilometara je markirano i snimljeno GPS uređajem. Također, spomenute staze spojene su markacijom i sa susjednim gradovima, pa je moguće sigurno putovati između Zavidovića, Kaknja, Zenice, Breze i Vareša.

-Radovi na novoj biciklističkoj stazi su završeni i svi ljubitelji brdskog biciklizma će uživati u moderno izgrađenoj stazi kroz šumu. Prateći sunčavim zrakama okupanu šumsku stazu, uživajući u svježem šumskom zraku, osluškujući cvrkut ptica i žubor potoka, dolazi se do dvije obale svjetlucavog šumskog potoka koje krasi pješački most od kojeg staza počinje polako da se spušta. Prilikom vožnje biciklom ili šetnje stazom, imate osjećaj da je sve u savršenoj harmoniji. Čak i drvene klupe od oblica koje su postavljene za odmor i predah, izrađene su tako da se uklapaju u prirodni ambijent, kako ništa nebi odstupalo od savršenog pogleda – kaže nam Belma Ramić, iz Šumsko-privrednog društva Zeničko-dobojskog kantona.

Prema njenim riječima, staza će se biciklistima svidjeti i iz razloga što ima uspon, ravni dio i polako padajući dio, koji se spušta prema restoranu Kamenica. Kada se spuste do restorana Kamenica, posjetioci mogu uživati u ljepotama vodopada na rijeci Gostović, te se vraćaju prema Info centru, čime zaokružuju svoju turu. Nova biciklistička staza je obilježena, postavljena je karta s natpisima i oznake na stazi.

-Osim urađene staze, dodatni sadržaj na Spomeniku prirode Tajan ogleda se i u nabavci 20 dječijih bicikala, te pet korpi, kako bi porodice s djecom mogle uživati u vožnji biciklima – ističe ona.

Jedan od najljepših kanjona u BiH je kanjon Mašica. Dubina kanjona je 350 metara, a na pojedinim mjestima širok je samo tri metra. Kada se kanjon napuni vodom od kiše, formira se potok Suhodol. Kanjon je bogat mnogim pećinama u kojima medvjedi nalaze skrovište za svoj zimski san. Na 12 kilometara od Info centra Tajan nalazi se i jezero Mašica. Obale jezera uokvirene su gustom šumom, uređene su staze za šetnju oko jezera, izgrađeni roštilji s nadstrešnicama i klupama što će boravak svim posjetiteljima učiniti nezaboravnim. Jezero Mašica se može koristiti za odmor i rekreaciju, ali i obavljanje raznih obuka, uključujući i ronilačke.

Lukina pećina je zanimljiva, jer su u njoj pronađeni ostaci izumrlog pećinskog medvjeda stari više od 15.000 godina. Ako želite možete iznajmiti i opremu za obilazak pećina uz pratnju iskusnih speleologa. Također, možete uživati i u Srednjoj pećini u kojoj možete vidjeti dvorane ukrašene pećinskim nakitom.

Kamene kugle

Ukoliko volite vodopade sigurni smo da će vas oduševiti dva vodopada rijeke Gostović. To je rijeka koja je u proljeće i jesen izazov za ekstremne kajakaše, a za ljubitelje raftinga tu je Krivaja koja se proteže kroz kanjone.

Zavidovići imaju jedan rijedak svjetski fenomen, kamene kugle. Osim Kostarike i Meksika mnoge su pronađene i u BiH, a najveća koncentracija, s više od 20 kugli, pronađena je u selu Grab, udaljenom dva kilometra od Zavidovića. Kada se prije više od 40 godina igrao s vršnjacima u naselju Grab i na jednu od kamenih kugli urezivao svoje ime, Nedžad Ikanović, predsjednik Udruženja „Kamene kugle“ nije ni slutio da će danas ta kugla privlačiti ljude iz cijelog svijeta.

– Svako dijete imalo je svoju kuglu i nikada nismo ni slutili da su one nešto posebno. Danas mi je krivo što sam to uradio – kaže Ikanović za magazin Visit BiH.

Tek 2006. godine shvatio je da su kamene kugle pravi fenomen, te da je potrebno uraditi istraživanja. I zaista, istraživanja su pokazala da je ovaj fenomen star najmanje 14.000 godina.

– Tada sam vidio da Semir Osmanagić, osnivač Fondacije “Bosanska piramida Sunca”, istražuje kamene kugle, nakon što su našli jednu u Maglaju. Obratio sam se Osmanagiću, a on mi je objasnio da je to zaista nešto posebno – navodi predsjednik Udruženja “Kamene kugle”.

Vidio je potencijal za turizam, koji je za Zavidoviće, kao grad drveta bio strana riječ. U tom periodu vladala je velika nevjerica, ali je uredio prostor oko kamenih kugli i brojni mediji iz regiona i svijeta, putopisci, stručnjaci i istraživači, a zatim i turisti počeli su stizati na ovo mjesto.

Interes za ovim fenomenom ne jenjava, pa je iz godine u godinu brojh turista sve veći. Tako je bilo i ove godine. Ikanović kaže da ne zna tačno koliko je turista došlo, jer ne naplaćuje ulaz pa je teško voditi evidenciju.

– Nakon dvije godine pauze zbog pandemije koronavirusa, počeli su dolaziti turisti iz cijelog svijeta. Najviše ih je iz Češke, Mađarske, Njemačke… Ovdje uglavnom dolaze ljudi koji nalaze zadovoljstvo na mjestima koja ih nadopunjuju pozitivnom energijom, koji se bave meditacijom, alternativnom medicinom. Također, imam izuzetnu saradnju sa Semirom Osmanagićem koji ovdje dovodi turiste iz Visokog – kaže Ikanović na kraju razgovora.

Visitbih.ba

Ostavite odgovor