Dijeli

Skijaški olimpijski kompleks Bjelašnica-Igman, udaljen je 30 kilometara od Sarajeva i predstavlja kombinaciju 8 oštrih staza za alpske skijaške discipline i trčanje na skijama. S preko 200 snježnih dana u godini, prosječnom visinom snijega od 135 cm i dobro uređenim stazama za spust, slalom i veleslalom sa dužinom od oko 20 km, smještenim na nadmorskoj visini od 1266 do 2067 metara, Bjelašnica je nesvakidašnje izazovno mjesto za aktivan zimski odmor i rekreaciju. Dužina staza na Igmanu iznosi oko 1400 metara.

Jahorina, jedna od najljepših olimpijskih planina, udaljena 30-tak kilometara od Sarajeva, nudi uslove za alpsko skijanje, skijaško trčanje, noćno skijanje i sankanje na 7 staza za početnike i profesionalce u dužini od 20 km. Najviši vrh Jahorine je Ogorjelica – 1916 metara nadmorske visine. Snijega na ovoj planini ima oko 180 dana u godini, od novembra do aprila, a ponekad i u maju, a prosječna visina snijega je 100 cm.


Sportsko – rekreativni centar Babanovac je smješten u centralnoj Bosni i Hercegovini na planini Vlašić blizu starovjekovnog gradića Travnika. Babanovac se nalazi na 1260 metara nadmorske visine i nudi preko 14 kilometara staza laganog, poluteškog i teškog karaktera. Najviši vrh je Paljenik sa 1943 metara nadmorske visine. Povoljna planinska klima čini Vlašić cjelogodišnjom destinacijom.


Sportsko – rekreativni centar Risovac smješten je u Prirodnom parku Blidinje u podnožju planina Vran i Čvrsnica. Risovac se nalazi na 1250 metara nadmorske visine i raspolaže sa nekoliko ski staza i ski liftova, a jedna od ski staza ispunjava kriterije Međunarodne skijaške organizacije (FIS) za održavanje međunarodnih takmičenja u slalomu i veleslalomu.


Skijališta Čajuša, Stožer i Mačak su smještena u blizini Kupresa na visini od 1300 do 1550 metara nadmorske visine i pored dnevnog i noćnog skijanja nude i mogućnosti sankanja sa psećom zapregom i motornog sankanja. Čajuša koja se nalazi 7 km od Kupresa raspolaže sa četiri staze laganog i poluteškog nivoa u dužini od 13,5 km. Skijalište Stožer je smješteno na planini Stožer i raspolaže sa dvije staze za sve nivoe dužine od 4 km.

Skijalište Kozara se nalazi u Nacionalnom Parku Kozara blizu Prijedora, a udaljeno je oko 50 km od Banja Luke. Kozara je smještena na istoimenoj planini Kozara na nadmorskoj visini od 800 metara i raspolaže sa dvije staze laganog i poluteškog nivoa u dužini od 950 metara.

Ski – centar Rostovo je smješten 12 km od Bugojna na nadmorskoj visini od 1160 metara i nudi staze laganog i srednjeg nivoa u dužini od 1,4 kilometra. Skijalište Vran Kamen je smješteno na Poljinama 16 km od Fojnice na nadmorskoj visini od 1900 metara. Ski centar nudi 5 staza svih nivoa u dužini od 7 km.
Skijalište Igrišta nalazi se u blizini Vlasenice na 1450 metara nadmorske visine i raspolaže sa 3 staze u dužini od 9 km. Skijalište Kneževo nalazi se u blizini grada Kneževo na 1250 metara nadmorske visine i
raspolaže sa 3 staze u dužini od oko 2 km.

Ostavite odgovor