Dijeli
Novak Đoković je, osvajanjem teniskog grand slam turnira ‘Australian Open’, zaokružio važan životni ciklus. Ovo je bio njegov rekordni deseti trijumf u Melbournu i dvadeset drugi grand slam, čime je potvrdio titulu najboljeg igrača tenisa ikada.
Ali, ovo je i njegov životni trijumf.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Australian Open (@australianopen)

U januaru 2022. mu je onemogućeno da igra u Australiji mada mu je viza bila prethodno odobrena Slijedile su diskriminatorne zabrane na turnirima u SAD i nepriznavanje bodova osvojenih njegovom titulom na Wimbledonu. Umjesto da čitavu 2022. ostane na vrhu teniske rang liste, politikantski mu je to pravo oduzeto. Uprkos tome, trijumf u Australiji je vratio stvari na svoje mjesto, Novak je ponovo broj jedan i njegov boravak na tronu po broju sedmica još dugo neće biti dostignut.
I, mada je psihološki bio uzdrman tretmanom u Australiji, gledajući iz vanvremenske perspektive, Novak je stekao svjetsku slavu i poštovanje kao čovjek principa. Napravio je svoj izbor, ne namečući svoje mišljenje drugima. Prisjetimo se njegovih džentlmenskih izjava o Australiji, organizatorima teniskog turnira, publici i cjelokupnoj javnosti u ovoj zemlji. Ni jednom gestom, niti jednom rječju se nije osjetila gorčina, već je uvijek pokazivao svoje ljudsko poštovanje.
Ko se danas sjeća imena premijera Australije ili njihovih ministara za imigraciju i sport iz januara 2022? S pravom, gotovo nitko.
Novakovo osvajanje titule godinu dana poslije je više od igre. To je bila njegova sudbina i nagrada čovjeku koji se usudio da ispuni svoje životne potencijale, bez obzira na sve poteškoće koje su ga pratile. Novak Đoković nije samo najbolji sprotista Balkana i Evrope svih vremena, već i i primjer mladim generacijama i čitavom čovječanstvu.

Ostavite odgovor